13 Aralık 2010 Pazartesi

balkabaklı pasta

  Ablamın gün'ünde yazdığım postta size Balkabaklı Pasta tarifini daha sonra vereceğimi söylemiştim. işte o gün bugündür. Aslında hiç yazacak havamda değilim. Hiçbir şey yapmamanın yorgunluğu var herhalde üzerimde. Sevgili Seyhanın bahsettiği şu güney kore filmini izledim hala o moddayım izlemeye devam etmek istiyorum. Birazdan bahsettiği dizilere başlicam. Bir yandan da şu pastanın (kendimi ne sanıyosam artık)  tarifini vermeye mecbur hissediyorum. Sanki hayat kurtaracakmış gibi. Yazmaya başlarken kendiliğinden gelir sözcükler diye düşündüm ama sandığım gibi olmadı.

  Aslında şu pastanın da hikayesi var. Dedikodu havamda değilim o yüzden üstünden geçicem. Biz abime kız bakmaya gittiğimiz bi evden aldık bu tarifi. İnanılmaz marifetli insanlardı ikram ettikleri herşey gibi bu da çok güzeldi. Allah razı olsun.


 Ben artık pastanın tarifini vereyim de dünya kendi ekseninde dönmeye devam etsin, benim de içim rahatlasın. Daha öncede dediğim gibi tüm halini çekemedim


 

     Pastayı ablam yaptı. E ablamın da adetidir asla ölçü tutmaz o yüzden bende ölçüsüz yazıcam. başka bir zaman kendim denersem kaydı düzenler ölçüyü tam veriririm.

malzemeler:
  • balkabağı
  • toz şeker
  • pandispanya
  • kremşanti
  • 2 bardak süt. biri krem şanti için biri pandispanyayı ıslatmak için
  • çikolata
  • ceviz
yapılışı:
  • balkabağının kabugunu soyup, dilimleyip tencereye alıyoruz üzerini kaplayacak kadar toz şeker döküyoruz
  • ocağımızın altını yakıp balkabaklarının pişmesini bekliyoruz
  • balkabaklarımız pişince soğumaya alıp, eziyoruz
  • pandispanyamızı da hazırlayıp ortada ikiye bölüyoruz. ikiye bölme işlemi için bıçak yerine naylon ip kullansak daha iyi olur
  • krem şantimizi de hazırladıktan sonra. iyice soğumuş olan bal kabağı püresiyle karıştırıyoruz
  • pandisapanyaları bir bardak soğuk sütle ıslatıyoruz
  • pandispanyanın alt zemininin üstüne kremamızı sürüyoruz üzerine ceviz ve çikolata parçalarını döküyoruz
  • pandispanyanın üst parçasının altına da krema sürdükten sonra dikkatlice kapatıyoruz. eğer bu etrafı kirletmenize nedne olacaksa direk ceviz ve çikolata parçalarınız üzerine sürün kremayı
  • pandispanyalarımızı üstüste koyduktan sonra geri kalan kremayı üstüne ve yanlara sürüyoruz
  • ceviz ve çikolata parçalarıyla süsleyip dolapta bir süre beklettikten sonra servis ediyoruz
NOT: kremşantiyi 2 pakete çıkartıp pandispanyayıda 3'e bölüp, 3 katlı yapmanızı tavsiye ederim. 2 katlı pandispanya biraz kalın geliyor bana zira hafif bir pasta

9 Aralık 2010 Perşembe

çin salatası

 
Evet boş durmadığımı söylemiştim bir önceki postta ve bu post da kanıtıdır :)


Dün ablam gün arkadaşlarını kahvaltıya davet etti ve daha önce başka bir yerde tattığımız ve çok beğendiğimiz 2 lezzetten yaptı. Biri balkabaklı pasta diğeri çin salatası. bu postta çin salatasının tarifini vericem. Balkabaklı pastayı sonraya saklamayı düşünüyorum. Davet esnasında ben kurstaydım dolayısıyla tüm halini çekemedim idare edersiniz artık.

Çin Salatası; Çin sıfatını almış tüm yemeklerde olduğu gibi bununda malzemeleri jülyen(ince uzun) doğranmış. hafif ekşimsi tadı var kornişon turşu sayesinde.









   malzemeler:
  • havuç
  • etli kırmızı, yeşil, sarı biber
  • kabak
  • mısır
  • kornişon turşu
  • zeytinyağı
  • tuz
  • sarmısak

 yapılışı:
  • biber, kabak ve havucu jülyen yani ince uzun doğrayın,
  • biz haşlama kısmını ayrı ayrı ve buharda yaptık ama dilerseniz az suda da haşlayabilirsiniz pekala,
  • havucu haşladıktan sonra zeytinyağıyla kavurun ki kararma yapmasın,
  • eğer mısırı konserve almadıysanız onu da haşlayın,
  • diğerlerini de haşladıktan sonra kabınıza alıp soğumaya bırakın,
  • kornişon turşuyu da jülyen doğrayıp içine ekleyin,
  • bir kaç diş sarmısağı iri iri doğrayıp içine atın aromasını vermesi yeterli,
  • zeytinyağı ve tuz da döküp servise alın.

not: Servis esnasında iyice soğumuş olmalı. Hatta birkaç saat öncesinde hazırlayıp buzdolabına koyarsanız daha iyi olur. Yalnız bunu yaparsanız tuzu eklemeyin ki soldurmasın, tuzu servis esnasında atarsınız.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...