9 Kasım 2010 Salı

şorba-a quati / yarma çorbası

bayağıdır tarif yazmıyorum kendimi suçlu hissetmeye başladım ne oluyosa... aslında geçenlerde bişeyler yaptım ama tarifi hünerlibayanlar dan aldım mail attım yayınlayabilir miyim diye ama cevap gelmedi henüz ondan yayınlayamıyorum.
neyse fotoğraf eski tarif eski ama burada yayınlamadım ben de yazayım dedim





Başlıkda çorba dedim ama aslında ana yemek olarak da tüketiyoruz çünkü bir çorba için oldukça doyurucu. Yemeğimizin özünü yarma ve kekik oluşturuyor. Zaten ismini de yarmadan alırve bizim dilimizde na quate deniyor. Baklagillerden oluşan bi yemek olduğu için daha çok sonbahar ve ilkbaharda yapılır. yani baklagillerin toplandığı ve bittiği zamanlarda. Sadece bizim kürt mutfağına has bir yemek değil iç anadoluda hatta türkiyede ve orta doğuda da ufak değişikliklerle farklı isimlerlede adlandırılıyor. Hatta bunun farklı bir versiyonunu bizler  "danuk" ve türklerde de "hedik" diye adlandırılarak  yapılıp tüketiliyor. Ama diyebilirmki hepsinin özünü de bu tarif oluşturur ve en en pratiği de budur. Daha fazla uzatmadan tarife geliyorum.

   malzemeler:
 1 bardak haşlanmış nohut
 2 bardak haşlanmış yarma (quate)
 1 çay bardağı yağ
 1 soğan
 1 su bardağı et suyu
 1 çorba kaşığı domates ve biber salçası
 1 çorba kaşığı kekik, tuz
 sıcak su

   yapılışı:
  Yağımızı, salçamızı ve küp küp doğramış soğanımızı güzelce kavuruyoruz. Ardından nohut ve yarmayı ekleyip iyice harmanlanınca et suyunu ve ve sıcak suyu ekliyoruz. Çorbanın kıvamını göz kararı ayarlayalım. Resimden de anlayabilirsiniz sanırım ne keşkek kadar yoğun ne kuru fasulye kadar sulu olacak. ardından bahartlarımızı da koyup, kaynayıp kıvamını alınca kapatıyoruz. 
 Ana yemek olarak ikram edilecekse -ki tavsiyemdir- yanında turşu, yeşillik / zerzawat, ayran yada şöyle yumruklanarak yarılmış kuru soğanla servis edebilirsiniz.

NOT:Şunu da belirtmemde yarar var biz salça olarak köy salçası kullanıyoruz. Hazır konserve salça kullanmıyoruz. Aradaki farkı çoğunuz biliyorsunuzdur da bilmeyenler için söyliyim hazır salça tatlıdır, köy salçası daha ekşi ve keskin bir tadı vardır. Bizler hazır salçayı yemeğin tadı yerinde ama rengi istediğimiz tonda değilse tat değilde renk vermesi için kullanırız zira köy salçası kullanırsak salça tadı gereğinden fazla belirginleşmiş olur.

1 yorum:

  1. arkadaşım ellerine sağlık nefis görünüyor afiyet bal olsun
    sevgiler

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...